Flash was not detected
Maar in tegenstelling tot de karavaans die hun pad door het midden van de woestijn trokken, kiezen wij voor een route langs de kust. En dat geeft weer een heel andere dimensie aan de reis. Want woestijn en oceaan, twee leegtes die elkaar hier ontmoeten. Waar vissers in kleine bootjes moeizaam in hun dagelijkse bestaan voorzien. Enkele uit hun krachten gegroeide steden liggen en de etappes afwisselend door fraaie duinenzeeën en grillig gevormde heuvels gaan.

Best plotseling, na ruim 2000 km, is het voorbij. Dan is daar de Sahel. Eerst doemen er acaciastruikjes op tussen de duinen, later de rhum-palmen en baobabs. De Sahara is definitief voorbij wanneer we de oever van de Senegal-rivier bereiken. Een paradijs voor Europese trekvogels. Die voegen zich in de winter bij de pelikanen en flamingo’s. Krokodillen en wrattenzwijnen maken dat er geen twijfel bestaat over op welk continent je bent.

Senegal is het achtste en voorlaatste land van deze reis. Nergens in dit deel van het continent is de grandeur van het oude kolonialisme beter tastbaar dan in het oude centrum van de voormalige hoofdstad van Frans-West Soudan, Saint Louis.

Nog een paar relaxte dagen door dit rustige en vriendelijke Senegal en we komen aan op onze eindbestemming: Gambia. Jaarlijks door de lucht door duizenden landgenoten bezocht. De verplaatsing in kilometers is hetzelfde, maar aankomen na een reis over land geeft toch een heel ander gevoel. Het ondergaan van de verplaatsing. Dat wat deze reis zo bijzonder maakt.

 Opens internal link in current windowOver de reis (1)                                                           Opens internal link in current windowDe auto's