Flash was not detected

De verplaatsing ondergaan

Een fascinerende belevenis. Je verplaatsen over land van westers Europa naar een tropisch strand in de Derde Wereld. Een reis die begint bij je eigen voordeur en via grote Europese steden als Parijs, Bordeaux en Sevilla naar het zuidelijkste puntje van het Europese vasteland gaat.

Daar steek je met de boot over naar het Afrikaanse continent. Eerst nog door druk bevolkte delen van Noord-Afrika, maar in de souk (markt) van de oude karavaanstad Marrakech rij je dan toch in een andere tijd binnen. Want veel is daar niet veranderd sinds de berbers en de boeren van de Atlas daar hun producten aan de karavaans naar het donkere zuiden verkochten.

Voor hun klanten van nu, de duizenden toeristen die jaarlijks de stad overspoelen, is Marrakech ook meteen het eind van hun avontuur. Voor ons niet. Het gaat hier pas beginnen. We steken over een weg met 150 haarspeldbochten de Atlas over. En daar, aan de andere kant van de Atlas ligt de Sahara. Die eindeloze woestijn waarachter tot diep in de 19e eeuw een geheimzinnige onbekende wereld schuil ging.

Toeristen kom je hier al haast niet meer tegen. Maar hoe minder toeristen des te fraaier het landschap. Een mix van bergen en woestijn garandeert oogstrelende surrealistische landschappen. En wanneer we verder naar het zuiden trekken komen ook de zandduinen en de oases.
Opens internal link in current window Volgende