Flash was not detected

De verplaatsing ondergaan

Het is me een belevenis. Een trip met de auto over land van Europa naar de evenaar. Een reis die begint bij je voordeur en eindigt op het strand van Grand Bassam in Ivoorkust. Tien grenzen moet je over, je komt door hooggebergtes, woestijnen, regenwouden, steppe en savanne. Ontmoet vele bevolkingsgroepen. Van berbers in de Atlas en Moren in de woestijn tot oorspronkelijke animistische volkeren in de Afrikaanse regenwouden.

De reis gaat eerst via grote Europese steden als Parijs, Bordeaux en Sevilla naar het zuidelijkste puntje van het Europese vasteland. Daar maken we met een ferry de overstap naar het Afrikaanse continent. Eerst nog door de drukke delen van Noord-Afrika. Maar in de souk van het oude Marrakech merk je dat je met deze reis niet alleen een afstand overbrugt, maar dat je ook door de tijd reist. Je waant je daar af en toe in de Middeleeuwen.

We steken via een weg met 150 haarspeldbochten de Atlas over. En daar, aan de andere kant van de Atlas ligt de Sahara. Die eindeloze woestijn waarachter tot diep in de 19e eeuw een geheimzinnige onbekende wereld schuil ging.

Toeristen kom je hier al haast niet meer tegen. Maar hoe minder toeristen des te fraaier het landschap. Een mix van bergen en woestijn garandeert oogstrelende surrealistische landschappen. En verder naar het zuiden komen ook de eerste zandduinen en oases.

Opens internal link in current window Volgende