Flash was not detected

Dag 14 - Aleg – Rosso

We verlaten Aleg over een kale vlakte met hier en daar wat kleine dorpjes die worden ontsierd door glimmende blikken daken. Hier en daar een waterberging en kuddes koeien en kamelen. Na 65 kilometer wordt alles anders. We hebben dan echt de woestijn achter ons, want hier is de eerste grote rivier: de Senegal.

Waar in het noorden de bevolking nog vooral uit Moorse Arabieren bestond, daar is de bevolking hier voor 90 procent zwart. Dit is het woongebied van stammen als de Soninke, Peulaar en Wolof.

De weg kronkelt parallel aan de rivier voorbij irrigatiekanalen, dode rivierarmen en oude rivierbeddingen. Landbouw bestaat hoofdzakelijk uit rijst. Op 50 km voor Rosso stuiten we zelfs op een grote bananenplantage, opgericht door de zoon van de vroegere Franse president Mitterand.

Kort voor Rosso ligt een voor deze contreien modern gebouwencomplex. Dit is het l’ISET, de landbouw en technische school. Een schril contrast met Rosso zelf, dat de laatste jaren door overmatige regenval is getroffen en waarvan de meeste huizen ernstig door het water zijn aangetast.

We rijden Rosso voorbij en buigen af richting Nouakchott. Na 20 km draaien we de met acacia’s begroeide duinen in waar we op het beoogde complex van het Rosso-project een bivak opslaan

Opens internal link in current windowRoutekaart dag 14