Flash was not detected

Dag 9 - Nouadhibou - Ben Amira

Om acht uur verzamelen voor het ontbijt bij La Pleine Lune, een expat-cafeetje bij Ali om de hoek. Een uurtje later stappen we in de auto’s. Bij een winkel aan de uitvalsweg van Nouadhibou slaan we brood, water en fruit in.

We rijden eerst de 50 km terug naar de kruising terug naar Dakhla. De weg die parallel aan het spoor loopt waarover de ertstreinen rijden. Deze brengen ijzererts diep uit de woestijn naar de overslagplaats in Nouadhibou. Sommige zijn wel twee kilometer lang en daarmee de langste treinen ter wereld.

Bij Bou Louanar rijden we een stukje door om vervolgens de woestijn in te rijden. Dit is de piste die langs de spoorlijn naar het oosten van Mauritanië loopt. Het eerste deel van de piste is tamelijk eenvoudig, op het tweede deel ligt veel zand.

Na een kilometer of 200 zien we in de verte een zwarte puist in het landschap. Het is een berg. Maar niet zo maar een berg. Ben Amira, zoals de berg heet, is de op een-na-grootste monoliet (na Ayers Rock in Australë) ter wereld.

Onderaan het enorme rotsblok slaan we ons kamp op. Midden in de nacht gaat mogelijk de bodem trillen en horen we een zwaar gegrom. Niet schrikken, dit is de ertstrein. Die als een reusachtige stalen rups door de woestijn trekt.

Opens internal link in current windowRoutekaart dag 9