Flash was not detected
Organisatie

Met de auto van Europa naar Afrika. Dat kan tegenwoordig eigenlijk alleen nog via de kust van West-Afrika. Een van de eerste Nederlanders die deze route reed was Marius Dussel (1956) uit Leeuwarden. Dat was in 1992, kort nadat Marokko en het Polisario-Front een wapenstilstand sloten. Niet alleen was hij de eerste, maar ook de snelste (Rotterdam-Dakar in vier dagen) en het vaakst (meer dan 120 keer).  Kortom de absolute specialist op deze route.

Journalist Dussel nam in 2012 afscheid van de Leeuwarder Courant om samen met enkele Wageningse en Mauritaanse vrienden een landbouwproject te starten in het zuiden van Mauritanië. Helaas overleed zijn Wageningse mede-initiator in 2014 en raakte zijn lokale partner uit beeld door gezondheidsproblemen.

Hierdoor was Dussel genoodzaakt de stekker uit het project te trekken. Om de kas te spekken werden er al geruime tijd reizen voor vogelaars georganiseerd. Naar West-Afrika in het algemeen en de Banc d’Arguin (de plek waar de vogels van de Waddenzee overwinteren) in het bijzonder.

Vanaf 2019 voert hij deze reizen uit als zelfstandig ondernemer. Niet alleen vogelreizen (zie de website Opens external link in new windowbancdarguin.nl) maar ook avontuurlijke reizen waarin cultuur, natuur en avontuur centraal staan. Voorlopig gaat het om twee stuks die in het najaar van 2019 worden gehouden. Natuurlijk de Transsahara. Al enkele keren ad hoc georganiseerd om de auto’s voor de vogelreizen van Europa naar Dakar te brengen en andersom.

Dit jaar voor het eerst ook een superavontuurlijke reis van Gambia naar Abidjan (Ivoorkust). Een autorit door het meest oorspronkelijke deel van West-Afrika. Waar een blanke nog een bezienswaardigheid is en animistische rites bij het alledaagse horen. Een trip die wat betreft avontuurlijke inhoud op eenzame hoogte staat.


                                                                                                                      Foto Catrinus van der Veen